9 עקרונות שיסייעו לכם להצליח בתהליך כלכלי מאתגר
החלטתם להיפטר מהמינוס, להתחיל להתנהל נכון עם חשבון הבנק, להשתחרר מכמה חובות מעיקים..
אתם מפשילים שרוולים ומתחילים לרשום הוצאות, לעבור על הביטוחים, לבטל כמה כרטיסי אשראי או לגזור את כולם 🙂
חכו שנייה ..
לפני שאתם צוללים לתוך המספרים שימו לב לכמה עקרונות שיעזרו לכם להצליח.
לקבל את המצב הקיים כפי שהוא
אחד התנאים הבסיסים ביותר להצלחת שינוי הוא לקבל את המצב הקיים באופן מלא וללא שיפוטיות.
בתחילת כל תהליך כלכלי מתבצעת בדיקה שמטרתה לאבחן את המציאות כפי שהיא. בסיום בדיקה זאת מתגלה במקרים רבים תמונה לא ממש מחמיאה.
תמונה זאת עלולה לכלול חובות שנערמו עקב ניהול כספי לקוי, תקציב בזבזני או מינוס תנודתי בבנק ובעקבותיה מתעוררת נטייה לשפוט ולהאשים: את עצמנו, את בן הזוג, את המצב.
למרות הפיתוי "לחפש אשמים" חשוב מאוד בשלב זה לקבל את המציאות באופן מלא וללא כל שיפוטיות. זה התנאי להצלחתו של כל תהליך שינוי. התייחסות כזאת תסלק מהדרך רעשים מיותרים ותהפוך את התהליך לענייני וממוקד יותר.
סדר כלכלי
אחד הסימנים של מציאות כלכלית מאתגרת הוא חוסר סדר שמתאפיין במסמכים מבולגנים, מעטפות סגורות, ערימה של ניירות ש "לא מוצאים בהם את הידיים והרגליים" ..
התחילו בלעשות סדר במסמכים. פיתחו מעטפות סגורות, מיינו את החומר שיש לשמור, תייקו בקלסרים או בתיקיות וירטואליות במחשב וכו' הסדר הוא אחד הנדבכים החשובים בתהליך. הוא יוביל גם לסדר בחשיבה ובפעולות שתעשו ותרומתו להצלחת התהליך שתעברו -משמעותית ביותר.
לעבור את התהליך ביחד
בהרבה משפחות קיימת חלוקת תפקידים "ברורה". אחד מבני הזוג לוקח אחריות על הניהול הכספי ובן הזוג השני נותן לו לעשות זאת "בסולו" – כי הוא עושה זאת מצויין.
אחד הגורמים להצלחתו של תהליך כלכלי היא השתתפות פעילה של שני בני הזוג.
השתתפות פעילה באה לידי ביטוי ברמה הפרקטית בביצוע פעולות כמו להתקשר לחברת הסלולר כדי לקבל חבילת תקשורת מוזלת או לעשות סדר בניירת הכלכלית וכו'. אבל בעיקר חשוב שתבוא לידי ביטוי בבחינה משותפת של המספרים ותכנון דרכי פעולה. בהרבה מקרים תופתעו לטובה. בן הזוג שאינו מטפל באופן שוטף בנתונים עשוי להביא אתו תובנות מעניינות ורעיונות יצירתיים ולרענן את התהליך הכלכלי כולו.
סיבות ותירוצים יש תמיד
הכלל הפשוט שצריך לכוון אתכם לאורך כל הדרך הוא שסך ההוצאות שלכם לא יחרוג מעבר לסך ההכנסות. גם אם יש "סיבות מוצדקות" לכך. וסיבות יש תמיד, גם תירוצים: חופשת הקיץ, חגים, "בום" של שמחות, חורף קר, קיץ לוהט ומזגן שעובד ועוד ..
קחו בחשבון שתירוצים תמיד יהיו ובכל חודש תוכלו למצוא בקלות תירוץ כזה, מוצדק מאין כמוהו שיסביר את החריגה בהוצאות.
למרות כל הנסיבות המקלות חשוב שתישארו באיזון תקציבי. הדרך לכך היא לבצע בקרה שוטפת במהלך החודש כדי לזהות חריגות עתידיות בתקציב ולתת להן מענה וגם להיערך מבעוד מועד לחודשים מועדים להוצאות גבוהות. אל תתנו למציאות לנהל אתכם. רוב האתגרים הכלכליים ניתנים לצפייה מראש ואפשר להיערך להם מבעוד מועד.
טפלו גם בעתיד הכלכלי ולא רק בהווה
כשיש לחץ כלכלי בהווה קיימת באופן טבעי נטייה להזניח את העתיד. מומלץ שמעבר לטיפול השוטף בהוצאות/הכנסות תתייחסו גם לעתיד. בידקו הכל: ביטוחים , פנסיה, חסכונות, קרנות, משכנתא ועוד. הם גם חלק חשוב ובלתי נפרד מכל תהליך כלכלי שתעשו.
בשלב ראשון קבלו תמונה כלכלית מליאה ועדכנית של כל הכספים הנזקפים לזכותכם. לצורך זאת ניתן להוציא דוח מהמסלקה הפנסיונית.
פרטים לגבי חסכונות פנסיונים, פוליסות לביטוח חיים וחשבונות בנק שלא ידעתם על קיומם ניתן להוציא בהר הכסף. מידע לגבי פוליסות הביטוח שלכם בכל סוגי הביטוחים (רכב, דירה, בריאות, חיים וכו') תוכלו לקבל בהר הביטוח.
שתפו את הילדים
הנטייה הטבעית היא לא לשתף את הילדים בפרטי המציאות הכלכלית המאתגרת בה אתם נמצאים.
תחשבו הפוך.. ילדים הם סייסמוגרף מצוין שקולט את כל מה שקורה בסביבתו. ובמקרים שאתם משדרים לחץ כלכלי אך לא מתקשרים אותו כראוי לילדים – זו בעיה. הם קולטים שמשהו קורה ולא ממש יודעים לפרש אותו.
במקרים כאלה מומלץ לשתף אותם באופן עניני וברור במציאות הכלכלית כפי שהיא ולא לעשות ממנה דרמה. בעקבות השיתוף בקשו מהם שיירתמו באופן פעיל לתהליך הכלכלי שהמשפחה עוברת וחפשו דרכים יצירתיות להניע אותם לפעולה.
גם במקרה זה סביר להניח שתופתעו לטובה ממידת ההשתתפות והיצירתיות שהם יגלו. ועל הדרך גם תסמנו "וי" ענק בחינוך הפיננסי. במאמר הזה תוכלו לקבל הרבה מידע והמלצות על חינוך פיננסי.
כל הוצאה היא לגיטימית
במהלך תהליך כלכלי שאלו אותי כיועץ כלכלי האם נכון להמשיך לרכוש ירקות ופירות אורגניים. ההוצאה היתה גבוהה יחסית ואחד מבני הזוג רצה לבטלה.
שאלה זאת מתעוררת במקרים רבים בהן בוחנים האם הוצאה מסויימת היא מוצדקת או לא. אז בין אם מדובר בפירות/ירקות אורגניים או תחביב יקר בשביל הנשמה תשובתי אחת – כל דבר שתרצו להמשיך ולשמר אותו יהיה לגיטימי ובלבד שתשמרו על מסגרת תקציבית מאוזנת.
קחו בחשבון שכדי לשמר הוצאה כזאת יתכן שתצטרכו להפחית מהוצאות אחרות כדי לשמור על איזון תקציבי.
ייחדו מקום בתקציב גם ליציאות ובילויים
מכירים את זה שאתם עושים דיאטה ומוציאים מהתפריט באופן מוחלט את כל המתוקים, פחמימות ריקות, שומנים – כמה זמן מחזיקה דיאטה כזאת ?
אחד המאפיינים של דיאטה מוצלחת הוא לתת מידי פעם ובאופן מבוקר לגיטימציה למאכלים שגורמים בד"כ ליסורי מצפון. ולאכול אותם בכייף 🙂 אותו דבר עם התהליך הכלכלי.
אל תבטלו את כל ההוצאות "המיותרות" באופן גורף. הגדירו תקציב קטן ליציאה, בילוי, פינוק. אחרי שהגדרתם תקציב לכך – הקפידו לצאת על בסיס קבוע בהתאם לתדירות שתכננתם. זה "יכניס אוויר" ואנרגיה שייסייעו לכם להצליח בתהליך תובעני שידרוש מכם לא מעט.
הגשנו כאן, "על קצה המזלג", רשימת עקרונות שנועדו להקל ולייעל את התהליך הכלכלי. זיכרו שלא חייבים לעבוד קשה כדי להגיע לתוצאה רצויה, צריך לעבוד נכון – בעיקר ברמה התודעתית. רצוי לוודא לאורך כל התהליך שכל המשתתפים בו תומכים ומחזקים זה את זה, להקדיש תשומת לב לכל מרכיב הדורש התייחסות וגם מומלץ לנסות להנות קצת מהדרך ולא רק לחתור להשגת התוצאה הרצויה.
בהצלחה רבה.