7 דברים שכדאי לדעת לפני שנכנסים לעולם ההשקעות
מאמר זה מתאר שבעה דברים שצריך לדעת כל אדם המעוניין להשקיע את כספו כדי להיות בנתיב מתמשך ויציב של צמיחה כלכלית. לא תקבלו בו טיפים על ניירות ערך ספציפיים אלא המלצות כלליות שיסייעו לכם להיות רצים למרחקים ארוכים בעולם מרתק ועתיר ידע – עולם ההשקעות.
נתחיל ..
הכינו תקציב מאוזן והתנהלו לפיו בשוטף
כדי להיות בנתיב של צמיחה כלכלית חשוב שהבסיס הכלכלי שלכם יהיה מאוזן ויציב.
בסיס כלכלי מאוזן משמעו הכנסות גבוהות מההוצאות כך שבכל חודש תוכלו להפריש סכום קבוע לחסכון. ולא פחות חשוב – שתשמרו על האיזון התקציבי הזה לאורך זמן בעזרת בקרה שוטפת.
ערכת סדר כלכלי תסייע לכם בעזרת כלים מגוונים ופשוטים לנהל את תקציב הבית ביעילות ולהגיע לאיזון תקציבי.
את סכום החיסכון/השקעה שלכם – חלקו ל 3 חלקים
לאחר שהגדרתם תקציב הכולל סעיף של חסכון – חלקו סכום זה לשלושה חלקים :
חסכון לטווח קצר נזיל לשעת חירום (פיטורין, מחלה וכל צרה שלא תבוא)
חסכון לטווח הבינוני – להגשמת מטרות כמו אירועים משפחתיים, לימודים, החלפת הדירה וכו'
חסכון לטווח הארוך – שיעמוד לרשותכם בעת הפרישה לגמלאות וישלים את הפנסיה.
הסבר מורחב על חלוקת כספי החסכונות שלכם תוכלו לראות כאן
אופק ההשקעה
אופק ההשקעה הוא מאפיין חשוב שיקבע את סוג ההשקעה שלכם. ככל שאופק ההשקעה שלכם יהיה קצר יותר כך תהיה ההשקעה שלכם "רגישה" יותר לתנודתיות בשוק ההון. ולהיפך ככל שאופק ההשקעה יהיה ארוך יותר – יגדל הסיכוי שהשוק "יתקן את עצמו" ויאזן את ההפסדים בעליות שערים.
מקובל להגדיל את טווח השנים של עד 5 שנים כטווח קצר , בין חמש ל 10 – טווח בינוני , ומעל 10 שנים – טווח ארוך.
מטווחי הזמן של ההשקעה מומלץ לגזור את רמת הסיכון להשקעת הכסף.
בטווח הקצר מומלץ להשקיע באופן סולידי ובסיכון נמוך, בטווח הבינוני להגדיל את רמת הסיכון אך עדיין להשאיר רכיבים סולידיים כחלק מתיק ההשקעה. בטווח הארוך מומלץ לבסס את ההשקעה על מניות כיוון שהניסיון מראה שהשקעה במניות לטווח הרחוק מניבה תשואה גבוהה ביחס לשאר סוגי ההשקעה.
אסטרטגיית ההשקעה
אתם רוצים להגיע למטרה מסויימת – חשוב שתגדירו באופן מפורט עד כמה שאפשר את הדרך שתוביל אתכם אליה. לכן אם אתם רוצים להשקיע לאורך זמן ובאופן שתוכלו לקצור את פירות השקעתכם כדאי שתגדירו מה אסטרטגיית ההשקעה שלכם.
אסטרטגייה היא מילה גדולה אבל בכל הנוגע להתנהלותכם בתחום ההשקעות – כדאי שתכלול תשובות על שאלות כמו : מה סוגי ההשקעה שתבצעו ? באיזה אופן תדעו שהשקעה היא הזדמנותית וכדאי לבצע אותה ? איך תדעו מתי לממש את הרווח ? האם אתם יכולים להגדיר כיצד תנהגו אם ניירות הערך בהם השקעתם יצללו מטה (האם תקטעו את ההפסד, ואם כן – באיזה שלב) ?
פיזור סיכונים
סיכון הוא הסיכוי שתאבדו חלק מהשקעתכם. פיזור סיכונים נועד לנהל ולגדר את הסיכון הנ"ל ויש לו משמעות רחבה. ניתן לפזר את הסיכונים בהרבה מימדים.
לדוגמה : את תרכזו את כל סכום ההשקעה שלכם בנדל"ן אלא השקיעו חלק בשוק ההון והשקעות אחרות. השקיעו בשוק הישראלי וגם מעבר לים. למניות/אג"ח מתעשיות/סקטורים שונים, חברות בשווי שוק שונה, ואפילו רכישה/מכירה של אותו נייר ערך בכמה פעימות
עם זאת יש לקחת בחשבון שפיזור יתר עלול לפגוע לכם ברווחיות התיק.
אז כמו שאומרת הקלישאה : "אל תשימו את כל הביצים באותו סל" ובידקו באיזה אופנים/מימדים ניתן לפזר את השקעתכם כך שלא תהיה רגישה לאותם אירועים כלכליים דרמטיים (בשווקים מסויימים, תעשיות, ארצות וכו').
אלו משקיעים אתם
האם אתם משקיעים אקטיביים או פאסיבים , מה הרגישות שלכם לסיכון, מה סוג ההשקעה שמתאימה לכם יותר (נדל"ן, שוק ההון, השקעות אחרות)
האם אתם קרי רוח גם כשהדברים קורסים, האם ההשקעה ממלאה אצלכם את הצורך להמר, עד כמה אתם יכולים לנטרל רעשי רקע/רגשות והמלצות של "מביני דבר" ומקושרים למיניהם. האם יש לכם אמונות מגבילות כלשהן לגבי כסף ושפע.
הכרת פרופיל המשקיע שלכם תקבע באופן משמעותי את התנהלותכם וגם את היכולת להרוויח ולקצור את פירות השקעתכם.
השקיעו במה שאתם מבינים
אם אינכם מבינים לאיזו השקעה אתם נכנסים – אל תיכנסו אליה לפני שהבנתם כיצד היא פועלת ובאיזה אופן תניב לכם רווח.
ואם כבר מדברים על השקעות – מומלץ שתשקיעו גם בידע על השקעות.
אם אתם מעוניינים להיות בשוק ההון לאורך זמן ("ריצה למרחקים ארוכים" כבר אמרנו?) חשוב מאוד שתלמדו את נושא ההשקעות באופן מעמיק ומסודר. והכוונה לא רק לתחומים שאתם מתכוונים להשקיע בהם אלא גם לתחומים האלטרנטיביים באופן שירחיב את בסיס הידע שלכם לגבי מכלול מכשירי ההשקעה העומדים לרשותכם.
גם בשוק ההון כמו בכל תחום בחיים – אין דרך אחת אלא מדובר תמיד בבחירה באופציה המיטבית מבין כמה אופציות שנמצאות "על השולחן".