מי מנהל אצלכם את חשבונות הבית?
Designed by mindandi / Freepik
אחד הדברים שאני מקפיד עליהם באופן בלתי מתפשר הוא השתתפות פעילה של 2 בני זוג בתהליך הכלכלי שעוברת משפחה. שיתוף פעולה כזה, מנבא בדרך כלל הצלחה בסופו של התהליך הכלכלי וזאת מהרבה סיבות שיפורטו בהמשך.
אך עדיין לא תמיד יכולים שני בני הזוג לבצע את אותן פעולות הנדרשות כדי לנהל באופן נכון ויעיל את כלכלת הבית. בהרבה מקרים ניהול חשבונות הבית הוא משהו שאחד מבני הזוג "לוקח על עצמו" הוא עוקב אחר מצב חשבון הבנק, מחליט איפה משקיעים ואם לקחת הלוואה ומנהל את הביטוחים, חסכונות וכו' ובן הזוג השני משאיר לו לטפל בעניינים ולא ממש מתערב.
יש לזה כמה סיבות :
במקרים רבים רק בן זוג אחד הוא "ריאלי" ומספרים בריכוז גבוה לא עושים לו חושך בעיניים. הוא יודע להשתמש בתוכנות/אפליקציות שיכולות לסייע בניהול הכספים ומושגים כמו ריבית, כיסוי ביטוחי, תשואה ומדד הם לא סינית מדוברת בשבילו ..
וגם בהרבה מקרים בן הזוג שמנהל את העניינים הכספיים במשפחה עושה זאת כי גם אצלו בבית זה היה כך הורה אחד טיפל בכלכלת הבית והשני השאיר לו יד חופשית. (אגב, חלק גדול מדפוסי ההתנהגות הכלכליים שלנו מגיעים איתנו מבית בו גדלנו – אבל זה נושא למאמר אחר .. )
אז אם זה המצב אצלכם תדעו שגם בן הזוג שפחות אוהב להתעסק עם מספרים יכול לתרום באופן משמעותי להתנהלות כלכלית בריאה ואחראית.
ניהול כלכלי של הבית הוא לא דבר שמתחיל ונגמר במספרים וחישובים. הוא מבוסס גם על קביעה משותפת של מטרות ויעדים של הבית ולאן רוצים להגיע מבחינה כלכלית, עקרונות משותפים ושיתוף ידע.
להלן מאפיינים ויתרונות של ניהול משותף של כלכלת הבית :
קביעה משותפת של עקרונות מטרות ויעדים
ישיבה משותפת על ענייני הכספים של הבית, תציף מהר מאוד שאלות לגבי: לאן רוצים להגיע מבחינה כלכלית, מה המטרות ואיך מממשים אותם (כמה כסף חוסכים כל חודש, היכן משקיעים אותו וכו').
וגם לגבי העקרונות שלפיהם יתנהל הבית (כמה כסף חוסכים כל חודש, באלו מקומות עושים את הקניות, האם הביטוחים והפנסיה מתאימים ומספקים ועוד)
קביעת העקרונות/מטרות/יעדים ומעקב אחר היישום שלהם יהיו קלים ואפקטיביים יותר אם תשבו עליהם ביחד ולאורך זמן.
הסתכלות רעננה על הנתונים
אנחנו כבני אדם נוטים לסנן דברים ולא תמיד להסתכל על התמונה כפי שהיא באמת. שילוב של זוג עיניים נוספות הסוקרות את תמונת המצב הכלכלית מזווית אחרת יכול להוביל לניהול יעיל יותר של כלכלת הבית ובסופו של יום לחסכון של כסף.
לדוגמה : הביטוחים המיותרים או הכפולים שאף פעם לא נבדקו, סכום הכסף ש"מנמנם" בתוכנית חסכון בבנק וכו'
חשיבה משותפת וסינרגטית שיכולה להוביל אתכם רחוק
השלם – שווה יותר מסך חלקיו. הדברים שתוכלו להגיע אליהם בשיתוף פעולה ואיחוד כוחות הם הרבה מעבר למה שתוכלו להגיע אם תעבדו בנפרד או שרק אחד מכם ישא בעול. בפגישת חשיבה משתופת תוכלו להתמקד בנושאים שאף פעם לא הקדשתם להם זמן, לעשות סיעור מוחות, לשתף ידע, להציף שאלות והיכן מבררים לגביהן ועוד
שקיפות ושיתוף המידע
לפני כחודש נפטר בעלי בורסת המטבעות הדיגיטליים הגדולה בקנדה. הוא החזיק בגישה הבלעדית לארנקים הדיגיטליים שבהם הוחזקו המטבעות הדיגיטליים של הלקוחות ובמותו לא ניתן היה לשחזר ולהמשיך להשתמש במטבעות אלה (190 מליון דולר). בעקבות מותו (בגיל צעיר יחסית) אבדה הגישה למטבעות אלה ולא ניתן לשחזרם. וכל ההקדמה הזאת נועדה רק לצורך המלצה חמה עבורכם – שתפו את המידע הנוגע לסיסמאות, קודי גישה, מה יש והיכן וכל המידע הנדרש למקרה שחס וחלילה ..
ואם תמיד הייתם בצד שלא ממש היה שותף בניהול הבית – כשתכנסו לזה, תגלו במהרה שגם לכם יש מה להגיד. אולי גם תיהנו מהתחושה שעולמות שהיו חסומים בפניכם מתחילים להיפתח והם לא כל כך מאיימים כפי שחשבתם. וגם, מן הסתם, תשמחו לגלות שחוסר התקשורת ביניכם בכל הנוגע לנושאים כלכליים מפנה מקום למציאות של שיתוף תמיכה וצמיחה.
זוג מקסים שליוויתי בעבר בתהליך הבראה כלכלי כתב לי את הדברים הבאים במשוב בסיום התהליך :
- תארו בקצרה את התהליך ואיזה שינוי הוא גרם לכם
בתחילה למדנו לתקצב את ההוצאות השונות, למדנו לעבוד עם אקסל ולרשום את כל ההוצאות שלנו. חשבנו שמזומן עדיף אבל הסתבר שלא. ממצב של חוסר תקשורת ביני לבין בעלי בכל מה שקשור לכלכלה, התחלנו לדבר על נושא הכספים והנושא הפך לפחות מאיים. אנחנו יושבים ומדווחים על ההוצאות באקסל, יחד, בלי צעקות ומריבות. עדיין יש פערים בראיית ההוצאות בינינו, בעיקר בכל מה שקשור לשופינג, אבל זה הרבה פחות קיצוני.
- עד כמה היה היעוץ מקצועי, קשוב לצרכים שלכם, סיפק פתרונות מתאימים וכו'
זו הייתה חוויה נהדרת ומטלטלת. במשך שנים רבות, אני לא רציתי ללכת לייעוץ כזה כי פחדתי מההגבלה והקווים האדומים. מסתבר שהיינו צריכים לעשות את זה הרבה קודם.
במאמר הבא תוכלו לקרוא על עוד דברים שיסייעו לכם להצליח בתהליך הבראה כלכלי :