ידע כלכלי זה כח (וגם כסף)
לפני 8 שנים השתחררה לי תוכנית חסכון בבנק. לא הייתי צריך את הכסף באותה תקופה אך ידעתי שאין מצב שאני חוזר ומשקיע אותו בעוד תוכנית מבין אלו שהוצעו ע"י הבנקאית. התחלתי לקרוא על האפשרויות להשקעת הכסף ומהר מאוד מצאתי את עצמי בעולם מרתק שנקרא השקעות ערך בשוק ההון. קראתי הרבה על התחום באותה תקופה, השתתפתי בקורס בנושא וגם פתחתי תיק השקעות המנוהל באופן עצמאי. משם הדרך לתחום הייעוץ של כלכלת המשפחה ומשכנתאות היתה דיי קצרה 🙂 וכל זה בעקבות תוכנית חסכון שהסתיימה ..
המאמר הזה מיועד לכם – המעוניינים לרכוש ידע כלכלי, שילווה אתכם לאורך החיים ויסייע לצלוח את המהלכים הכלכליים המשמעותיים המחכים לכם.
נתייחס בו לשאלות כמו : האם בכלל צריך לרכוש ידע כלכלי (כן, גם כאן נשים סימן שאלה)? איך מתחילים לרכוש את הידע שאנחנו צריכים? באלו נושאים כדאי להתמקד? ועוד
נתחיל בשאלה: האם בכלל צריך לרכוש ידע כלכלי?
תתארו לכם 2 אנשים שנפגשים עם יועץ השקעות. שניהם מעוניינים להשקיע סכום כסף גדול. הראשון ממש לא מבין בתחום. "קלולס" לגמרי הוא מגיע לפגישה וכבר מהרגע הראשון מרגיש שמה שהיועץ אומר הוא סינית מדוברת ..
השני לעומת זאת מגיע מוכן אחרי שקרא קצת חומרים ברשת, שאל שאלות בפורומים רלבנטיים והצליח לגבש דעה לגבי הדרישות שלו מהיועץ ומההשקעה.
לאיזה לקוח יהיה קל יותר להחליט אם להשתמש בשירותיו של היועץ? איזה לקוח ישאל יותר שאלות ויחדד את דרישותיו? באיזו פגישה היועץ יתאמץ יותר לתת ללקוח פתרון מתאים?
אם התשובה שלכם על רוב השאלות לעיל התייחסה ללקוח ב' ככל הנראה אתם מבינים את הצורך בידע כלכלי.
יש עוד דוגמאות רבות כמו הדוגמה הנ"ל. ונראה שאי אפשר להגזים בחשיבותו של ידע כלכלי. במיוחד היום שכל משפחה נתקלת בצורך להבין בהרבה תחומים כלכליים כדי להתנהל בחכמה וביעילות. לא לדעת – זה לא משהו שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו ..
באלו נושאים כדאי להתמקד?
אנחנו חיים בעידן של הצפת מידע. ובעידן שכזה האתגר אינו למצוא את המידע הנחוץ לנו אלא לסנן אותו מכל ערימות המידע שגוגל מספק לנו .. לכן התשובה על השאלה הנ"ל פשוטה – תתמקדו במה שיש לכם.
תחילה בידקו מה יש לכם : ביטוחים, חסכונות, פנסיה, משכנתא, הלוואות, קופות, קרנות .. בשלב הבא לימדו את כל מה מה שאפשר על הנכסים/תוכניות הללו מתוך הדיווחים התקופתיים. בררו את כל המושגים הלא ברורים, קיבעו פגישה עם סוכן הביטוח ואל תתביישו לשאול על כל פרט שלא ברור לכם, שאלו את חשב השכר בעבודה לגבי תלוש השכר וכו'
עוד נושא שחשוב מאוד להתמקד בו הוא – זכויות
לא תמיד ברור וידוע אלו זכויות מגיעות לנו. אם מציאות החיים שלכם היא כזאת העשוייה להקנות לכם זכויות כלשהן : פטור מלא או חלקי ממס הכנסה, הנחה בארנונה וכדומה אז כדאי לברר ולחקור זאת. הידע הזה עשוי להיות שווה לכם כסף והרבה. ככל שתלמדו יותר על הזכויות המגיעות לכם כך תדעו לדרוש ולקבל אותן.
כל זכות הוא אתר שבו תוכלו לבדוק את הזכויות המגיעות לכם. הוא מפולח לפי נושאים וכתוב באופן ברור וידידותי.
רכשו ידע שמתמקד בשאלה כיצד אפשר לבצע את המהלך הכלכלי באופן שיחסוך לכם כסף. עם זאת ובמקרים המצדיקים זאת היו מודעים למגבלותיכם והשתמשו בשירותיהם של מומחים וגם אז – אל תוותרו על הצורך להבין כמה שיותר את פרטי המהלך שאתם עושים.
איך מתחילים לרכוש את הידע שאנחנו צריכים ?
מושגים זו דרך טובה להתחיל לרכוש ידע כלכלי. בררו עד כמה אתם מבינים מושגים שכיחים. למדתם מהי ריבית – ההבנה הזאת תלווה אתכם לאורך הרבה תחומי ידע כלכליים. למדתם מהי תשואה – זה מושג שילווה אתכם לאורך כל תחום ההשקעות והחסכון, מהו סיכון – רלבנטי גם להשקעות וגם לתחום הביטוח. כנ"ל לגבי ריבית דריבית, תקציב ועוד
איך תדעו שהמושג שאתם נתקלים בו שייך למשפחה הנ"ל – אם אתם נתקלים בו כל הזמן ותמיד שואלים את עצמכם מה הוא אומר – כדאי אז להשקיע כמה דקות ולעשות עליו גוגל כדי להבין אותו על בוריו.
האוצר שלי הוא אתר טוב ומומלץ. כולל ידע כלכלי רב ו"בגובה העיניים".
ועוד המלצה : אל תקיפו את עצמכם במליון אתרים, עיתונים, ספרים וכו' תתחילו עם חומר מצומצם ועם הזמן הידע שלכם יגיע למחוזות רחבים יותר ..
ידע זה גם מודעות
המילה מודעות באנגלית : awareness ז"א להיות ער לקיומו של משהו. כשאתם ערים לקיומו של משהו, אתם מתייחסים אליו יותר משאר התחומים שממלאים לכם את החיים. זה כמו שולחן עם הרבה ספרים שאתם כל הזמן לוקחים ספר אחד ומניחים אותו מול העיניים מעל כולם. ככל שתרכשו יותר ידע כלכלי הוא יהיה במודעות שלכם כל הזמן.
כדי להבין יותר את המילה "מודעות" נביא דוגמה מתחום אחר : דיאטה.
כל מי שעולם הדיאטות מוכר לו יודע שככל שלומדים יותר את התחום כך הנושאים מהם הוא מורכב הופכים ליותר נוכחים בחיינו. נושאים כמו אבות המזון, קלוריות, הרכבים שיש לשים על הצלחת ועוד הופכים להיות חלק דומיננטי בחיינו ואנחנו מודעים יותר לצורך להרכיב מנות בריאות וכמה הן "עולות" לנו בקלוריות.
כנ"ל לגבי ידע כלכלי – ככל שנרכוש יותר ידע נהיה ערים יותר להיבטים הכלכליים של החיים שלנו. וכך – נהפוך לצרכנים טובים יותר, משקיעים טובים יותר, הביטוחים שלנו יהיו איכותיים יותר. נהיה ערים יותר לשינויי המקרו שקורים בשוק (אינפלציה, ריבית, חוקים ונהלים כלכליים חדשין ועוד ) ונדע כיצד הם משפיעים עלינו..
תהנו מהדרך
ידע הוא לא רק כוח הוא גם כייף גדול (מנסיון :). בעיקר כשאנו מבינים סוף סוף משהו שתמיד חשבנו שהוא מאודדדדד מסובך ..
ידע כלכלי לא חייב להיות סינית מדוברת. ישנם ספרים ואתרי אינטרנט שמנגישים ידע והופכים אותו לפשוט ובגובה עיניים וככזה הרבה יותר קל וכייפי ללמוד אותו.
נציין שוב את האתר האוצר שלי שמנגיש את הידע הכלכלי והופך אותו לפשוט יותר וגם האתר לחינוך פיננסי של רשת אורט – שבמקור מיועד לבני נוער אבל גם מבוגרים יוכלו למצוא בו ענין ולרכוש ידע כלכלי החסר להם.
התחלתי באישי וכך גם אסיים : כיועץ כלכלי חשוב לי מאוד שהלקוח יבין את פרטיהם של המהלכים שהוא מבצע בעזרתי. זהו חלק בלתי נפרד (ודיי מהנה) מהשירות שאני מספק ואחד הנדבכים החשובים של האני מאמין המקצועי שלי.