איך תדעו אם סיימתם את החודש באיזון תקציבי - בפעולה אחת פשוטה
אחת השאלות החשובות שעולה כשמנהלים תקציב ביתי היא : האם אנו מסיימים את החודש באיזון תקציבי. במילים אחרות, האם ההוצאות שלנו היו שוות להכנסות, גבוהות או נמוכות מהן.
תשובה לשאלה זאת תסייע לכם, בין השאר, לדעת אם אתם נמצאים במציאות מתמשכת שבה ההוצאות גבוהות מהכנסות (גרעון תקציבי) -מציאות שבה נדרש לנקוט בפעולות שונות כדי להגיע לאיזון.
מאמר זה יוקדש כולו לטיפ קטן ובעל ערך רב, שיאפשר לכם לקבל תשובה על השאלה הנ"ל בפעולה אחת פשוטה.
חודש התקציב
זה קורה כמעט בכל חשבון עו"ש פעיל. החודש נפתח בתנופה של הוצאות/הכנסות קבועות. סדרה של הוראות קבע : משכנתא, חינוך (גנים/בית ספר), חיובי אשראי, תשלומי ארנונה ועוד.. וגם הכנסות – המשכורות שאמורות להיכנס לשכירים לחשבון עד ה-10 לחודש. וגם התשלומים הנכנסים לעצמאים במקרים של שוטף+ בתחילתו של חודש התשלום.
אפשר להגיד שעד ה- 15 לחודש מתבצעות רוב התנועות הקבועות של הוצאות והכנסות ואח"כ חלה רגיעה יחסית שבה יש תנועות הן מעטות ביחס לתחילת החודש.. ז"א שקיים תאריך כלשהו בחודש שהוא נקודת זמן, בה מסתיימת תקופה תקציבית אחת ומתחילה תקופה תקציבית חדשה.
השוואת יתרות
אז אם ניקח את היתרה לאחר כל התנועות הקבועות הנ"ל (משכורת, משכנתא, הוראות קבע, חיובי אשראי) ונשווה אותה מול היתרה באותה נקודת זמן בחודש שעבר נוכל לראות מההפרש אם סיימנו את החודש באיזון או בגרעון. אם הוא שלילי => סיימנו אותו בגרעון, ואם הוא שואף לאפס או חיובי => סיימנו את החודש באיזון או בעודף.
נמחיש את כל האמור לעיל בדוגמה הבאה :
היתרה ב-15.10 לאחר חיובי כרטיסי האשראי היתה : 1000 ש"ח
במהלך התקופה שבין ה- 15/10 עד ה 15/11 בוצעו תנועות שניתן לראות בטבלה להלן :
כעת אם נפחית את היתרה שהיתה ב15/10 (תחילת תקופת התקציב) מהיתרה שהיתה ב15/11 (סיום תקופת התקציב לאחר חיובי האשראי) אזיי אפשר לראות שסיימנו את החודש בגרעון של 1,612 ש"ח.
הדרך לטפל בגרעון כזה הינה להוציא פחות בחודש שלאחרי. אולם אם מדובר בתופעה חוזרת, ואת זה תוכלו לראות אם תבצעו בדיקה זאת לאורך כמה חודשים. נדרש לבצע תהליך כלכלי שיחזיר אתכם לאיזון.
לצורך תהליך זה מומלץ להוריד את המדריך לניהול תקציב משפחתי בעזרתו תוכלו לדעת מה ההפרש בין ההוצאות/הכנסות, לבנות תקציב משפחתי "צעד אחר צעד" ולנהל תקציב מאוזן באופן שוטף.
לסיכום 2 הערות נוספות :
- זה לא מדע מדוייק ויתכנו עיוותים, לאחר כמה חודשים שבהם תבצעו את הבדיקה הנ"ל (יתרה נוכחית פחות יתרה קודמת) תוכלו לקבל סכום ממוצע של גרעון או עודף. ובעיקר לדעת אם מדובר בתופעה של גרעון תמידי או איזון/עודף.
- חשוב לקרוא את כל ההמלצות במאמר הזה שנועד לסייע לכם לנהל את תזרים המזומנים הביתי ביעילות, שבה כל חיוב "פוגש" כסף בחשבון.
טיפ מעולה ופשוט!
תודה רבה איתן
תודה צחי