לנהל ביחד את כלכלת הבית ולהצליח / מאמר 2 בסדרה
Designed by rawpixel.com / Freepik
מאמר זה הוא השני בסדרת המאמרים "לנהל ביחד את כלכלת הבית".
במאמר הקודם התייחסנו לכך שניהול כלכלי של הבית זו משימה שבדרך כלל אחד מבני הזוג לוקח אותה על עצמו. בן הזוג השני נותן לו חופשיות בפעילות זאת ולא מתערב. זאת בגלל חוסר עניין או חוסר בטחון בכל מה שנוגע למספרים ולניהול שלהם (באקסלים, אפליקציות ועוד).
בנוסף אמרנו שניהול כלכלת הבית אינו מתחיל ונגמר רק במספרים אלא יש הרבה לעשות מעבר להם – במעקב ובקרה, הגדרת עקרונות, יעדים ומטרות ועוד.
פעולות שבעזרתן גם בן הזוג, שאינו מטפל בניהול הנתונים המספריים, יוכל להשפיע ולתרום את חלקו בקידום כלכלת הבית.
אז מה הגורמים שיסייעו לכם לנהל ביחד את כלכלת הבית ?
התנהלות נעימה ועניינית במקום שיפוטיות והאשמות
אחד התנאים להצלחה בתהליך שינוי הוא לקבל את המצב הקיים (לפני השינוי) באופן מלא וללא שיפוטיות.
אם אתם נמנים על בן הזוג שאינו מנהל את הנתונים בדרך כלל והחלטתם לתרום את חלקכם בניהול כלכלת הבית, יתכן שתגלו תמונה לא ממש מחמיאה. תמונה זאת עלולה לכלול חובות רבים, מינוס תנודתי בבנק ועוד – דברים שיתכן שנגרמו עקב ניהול לקוי. במקרים אלה חשוב לשמור על ענייניות ולא להיגרר לדפוסי התנהגות (האשמות, מריבות) שרק ימנעו מכם לשתף פעולה ולהתקדם.
קבלו את הטעויות שנעשו עד כה באופן מכיל ולא שיפוטי ומצאו דרכים לשפר את המציאות החל מעכשיו בלי לחפור יותר מידי ב"חטאי העבר".
לא רק לרשום נתונים אלא גם לנתח אותם
אחת הסיבות שניהול כלכלי של הבית הוא נחלתו הבלעדית של בן זוג אחד היא שהוא יודע לטפל בנתונים ולעבוד עם אפליקציה/אקסל/תוכנת מחשב.
חשוב לדעת שהקלדת נתונים אין בה שום ערך אם אין בעקבותיה ניתוח והסקת מסקנות. לדוגמה: אם לאחר הקלדת הנתונים התגלה שיש חריגה בסעיף הביגוד – תוכלו להחליט על דחייה בקניית בגדים, שתוכננה לחודש זה.
אז גם אם אתם מאותגרי טכנולוגיה ואינם מצויים בתוכנות /אפליקציות מהר מאוד תוכלו לגלות שמעבר לעבודה על כלי המחשוב המתאים כדאי גם לנתח את הנתונים ויתכן מאוד שתוכלו לתרום תרומה לא מבוטלת בניתוח זה והסקת המסקנות הנדרשות.
שקיפות
נושא סופר חשוב. חיים כלכליים משותפים עלולים לגרור חוסר שקיפות. החל משופוהוליקיות של אחד מבני הזוג שאותה הוא מנסה להסתיר או ביצוע מהלכים כלכליים שבן הזוג השני לא מודע לביצועם (הגדלת מסגרת, לקיחת הלוואה). שקיפות היא דבר נחוץ שלא נוכל להגזים בחשיבותו. היא נחוצה לא רק בניהול בריא ויעיל של כלכלת הבית אלא תנאי הכרחי ביחסי אנוש תקינים (שלא לדבר על זוגיות ..)
אז תתחילו בכלכלת הבית ותדאגו לכך שתהיה שקיפות מליאה לשניכם בכל מה שקורה בבנק, בכרטיסי האשראי וכו'.
לבחון ביחד דילמות כלכליות
ניהול כלכלת הבית כרוך בהתייחסות לדילמות כלכליות שנקרות בדרכנו מידי פעם. חלקן משמעותיות (היכן להשקיע, האם לפתוח עסק, לקנות או לשכור ועוד
וחלקן קשורות להתנהלות הכלכלית השוטפת: הפרדת חשבונות, גזירת כרטיסי האשראי ומעבר להתנהלות במזומן וכו'
בכלכלה אין חוקים. כל דילמה כלכלית מקפלת בתוכה כמה חלופות שלכל אחת יש יתרונות וחסרונות. יותר מכך – מה שמתאים למשפחה אחת לא בהכרח יתאים למשפחה אחרת. לכן אין טעם לחפש חוקים או כללים כלשהם.
רצוי לבחון את ההיבטים הקשורים לדילמה הכלכלית באופן ספציפי לעצמנו ובסיעור מוחות משותף.
במאמר הבא תוכלו לקרוא על הנושא בהרחבה.
עקביות ותחומי אחריות מוגדרים
החלטתם לשתף פעולה ולנהל ביחד את כלכלת הבית, הקפידו לשבת במועדים קבועים (פעם בשבוע, פעם בחודש).
בנוסף נהלו רישום מסודר של ההחלטות שקיבלתם, מי מכם אחראי לבצע אותן וגם דאגו לעקוב אחר הביצוע בפגישות הבאות.
כך תוכלו לראות התקדמות והתפתחות בכל פעם שאתם יושבים.
הרחבת הידע הכלכלי ביחד
אין ספק שככל שתדעו יותר תוכלו לנהל את כלכלת הבית שלכם באופן טוב ויעיל יותר.
אל תהססו ללמוד, לחקור, לנסות להבין כל דבר. היפכו כל אבן והשתדלו להבין לפחות בכל הנוגע למה שיש לכם (ביטוחים, השקעות, פנסיה, משכנתא, הלוואות ועוד). לימוד/חקירה בצוותא יסייעו לכם להבין יותר. בעקבות זאת יהפוך ניהול כלכלת הבית שלכם לאיכותי ויעיל יותר.
להרחבת הנושא תוכלו לקרוא כאן
לסיכומו של דבר :
השלב הראשון לקראת שיתוף הפעולה בניהול הכלכלי של הבית הוא להבין שכלכלת הבית לא קשורה רק למספרים. וגם אם אתם לא אנשים של מספרים וחישובים תוכלו למצוא את הקול שלכם והיכולת להשפיע על ניהול הבית והובלתו לצמיחה כלכלית. ואם תקפידו על הדברים שציינו במאמר זה לא די שתנהלו את ביתכם באופן יעיל יותר, יתכן מאוד שתגלו שזה גם מהנה ומעצים אתכם.