משפצים את הבית - איך תעשו זאת נכון
Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net
פעמיים עשיתי שיפוצים בימי חיי.
לשפץ דירה זה סיפור של הרבה אילוצים, רגשות (לא תמיד חיוביים) ואנשים (מכל הסוגים והגוונים). סוג של פרוייקט מתמשך שאפשר לקחת אותו קשה מצד אחד אבל גם ליהנות מצד שני. בעיקר כשאתה מפשיל שרוולים ולוקח חלק בטיוח, צביעה, בניה ( כייף גדול מנסיון 🙂 )
אז הייתי גם בצד הקשה וגם בזה הכייפי ועל הדרך צברתי לא מעט תובנות על איך לצלוח את התהליך הזה הכי טוב שאפשר.
ואם הייתי יכול לומר רק 3 דברים על התהליך הזה – הייתי אומר את אלה :
- תבינו כמה שיותר במה שנעשה במהלך השיפוץ. הבנה בפרטים יש לה יכולת נפלאה להוריד את מפלס החששות מהלא נודע.
- נהלו את השיפוץ ואל תשאירו דברים "ליפול בין הכסאות" ולהתנהל מעצמם. נהלו את התקציב, תזמנו את העבודות, נהלו את אנשי המקצוע ובעיקר נהלו את עצמכם באופן שהשיפוץ לא ישתלט לכם על החיים.
- והכי חשוב, אל תיקחו את הדברים כ"כ ברצינות. השתדלו להיות קלילים וזורמים גם אם התוצאות קצת שונות ממה שתכננתם .. הבריאות שלכם חשובה יותר.
במאמר זה נעבור על הדברים לפי הסדר מהשלב המקדים שלפני השיפוץ ועד השלב שאחריו.
לפני ביצוע השיפוץ
- העזרו באיש מקצוע שיתכנן עבורכם את השיפוץ (אדריכל, מעצב פנים). במיוחד אם יש לכם התלבטויות לגבי השיפוץ, היקפו, העיצוב וכו' אל תחסכו בתכנון. במקרים מסויימים ניתן להיעזר במתכנן על בסיס שעתי.
תכנון נכון יוכל לחסוך לכם כסף רב. מתכנן שילווה אתכם ייעץ לכם גם בהתנהלות מול גורמי הביצוע וכמובן בהוצאת היתר בנייה היכן שנדרש. - כבסיס להצעת מחיר מקבלנים דאגו שיהיה כתב כמויות שיכלול את כל מרכיבי השיפוץ לפי יחידות מידה וכמויות נדרשות (זהו למעשה תפקידו של המתכנן ויש לוודא שהוא מכין כתב כמויות המפרט את כל העבודות שבשיפוץ). בקשו מהקבלנים הצעה מפורטת לפי הסעיפים בכתב הכמויות.
- בררו לגבי אנשי המקצוע שאתם רוצים לשכור את שירותיהם, לכו לראות את העבודה שלהם ותחקרו את לקוחותיהם לשעבר ממה היו מרוצים וגם ממה לא (חשוב לנהל את השיחה שלא בנוכחות איש המקצוע).
- קחו 2 הצעות לפחות והשוו ביניהן לא רק בשורה התחתונה אלא גם בסעיפים השונים של כתב הכמויות. מומלץ לבחון את העבודות השונות בכתב הכמויות כדי לזהות היכן עלולה להיות חריגה בהיקף העבודה המתוכנן. במקרים כאלה בצעו השוואה בין הצעות המחיר שקיבלתם כולל החריגות הצפויות.
- הבינו את המשמעויות של כל מרכיב בשיפוץ ואיך הוא משתלב בשיפוץ הכללי. בהרבה מקרים אנשי המקצוע אינם חושבים באופן מערכתי ומעדיפים להתמקד בעבודה שלשמה הוזמנו ולא יותר. הגיעו לרמת הבנה בכל מרכיב בשיפוץ באופן שתדעו מה לדרוש ועל מה להתעקש. זה יחסוך לכם מפח נפש וחוסר שביעות רצון בהמשך.
- אל תסכמו בע"פ עם שום גורם ביצוע, דאגו שיהיה תמיד מסמך כתוב וחתום שבו תתואר העבודה, התמורה האחריות וכו'.
- חיתמו עם הקבלן הסכם שיכלול סעיפים לגבי :
- תיאור העבודה, רכיבי העבודה וכתב הכמויות.
- מי יבצע את העבודה (האם הקבלן שנתן את הצעת המחיר או קבלן משנה שיעבוד מטעמו)
- מה התמורה על העבודה. מהו לוח התשלומים.
- בדק ותיקונים בסוף העבודה.
- משך העבודה וקנסות על איחור.
- איך נוהגים במקרים של חילוקי דיעות.
- לוודא שהעובדים מטעם הקבלן מבוטחים (כולל ביטוח צד ג')
- איך יתומחרו תוספות ושינויים ( מחירון דקל, מחירון אחר) – רצוי שתוספות תהיינה מתועדות בכתב ובאישור מראש שלכם!
- עסקה טובה – היא עסקה שבה 2 הצדדים יוצאים מרוצים (Win-Win). איש מקצוע שחושב שהעבודה שהוא עושה אינה משתלמת – יטה לבצע עבודה באיכות פחות טובה. היו ערים להוגנות ההתקשרות ביניכם לבין כל גורמי הביצוע.
במהלך השיפוץ
- אם יש באפשרותכם להעסיק מפקח מטעמכם – זה רצוי ומומלץ, אך עם זאת יחסית יקר. אחרת, היו אתם מפקחי העבודה. בקרו באתר על בסיס קבוע. דירשו להבין דברים לא ברורים. בצעו מעקב על איכות העבודה.
- ודאו שאתם מספקים לקבלן את כל הציוד שבאחריותכם לספק לפני מועד ביצוע ההתקנה (חומר לבן : כלים סניטרים, חיפויים וכדו'). אל תגיעו למצב שבו הקבלן ממתין לכם.
- נהלו את תקציב השיפוץ הכולל עבודה, חומר לבן (כלים סניטרים, קרמיקה ועוד), ולא פחות חשוב פירוט התוספות שמעבר לעבודה המקורית. בידקו כיצד מייקרת כל תוספת את תקציב השיפוץ המקורי ולהיפך – האם יש עבודות שהתבטלו וכיצד זה משפיע על התקציב.
אקסל תקציב לשיפוץ תוכלו למצוא כאן - נהלו את תזרים המזומנים של השיפוץ: מה לוח התשלומים לכל גורם ביצוע, איך נערכים לתשלום (שיחרור כספים מתוכניות חסכון, גיוס כספים כהלוואה בסמוך למועד התשלום וכדו').
- רצוי לא לשלם מראש על העבודה לפני השלמתה. השאירו תמיד סכום שישולם בסיום העבודה לאחר שנבדקה ואושרה על ידכם.
- קחו בחשבון לפחות 15% חריגה מהעלות המתוכננת של השיפוץ והיערכו למקורות המימון שלה. (מומלץ לקחת בחשבון אחוז גבוה יותר של חריגה).
- ועוד משהו .. השתתפו בעבודות. שייפו, טייחו, צבעו. זה ומהנה ועושה טוב ( מנסיון 🙂 ) הסיכוי שתגלו שהידיים שלכם לא כל כך שמאליות הוא גבוה.
והכי חשוב .. כך תרגישו שלקחתם חלק פעיל בשיפוץ ביתכם. זה כייף גדול.
לאחר השיפוץ
- היו ערניים לבעיות שמתגלות בעקבות השיפוץ. במקרים אלה הזמינו את גורם הביצוע ותעדו כל שיחה וסיכום איתו לגבי התיקון.
- שימרו כל תיעוד לגבי העבודה, התשלום, האחריות וכל אסמכתא שתוכל לשמש אתכם לאחר השיפוץ במקרה של חילוקי דיעות או בירורים שונים.
בהצלחה 🙂